Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (3)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Sabadashka M$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 5
Представлено документи з 1 до 5
1.

Sabadashka M. 
Reduction of radiation-induced nitrative stress in leucocytes and kidney cells of rats upon administration of polyphenolic complex concentrates from red wine [Електронний ресурс] / M. Sabadashka, N. Sybirna // Цитология и генетика. - 2016. - Т. 50, № 3. - С. 46-56 . - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/CLG_2016_50_3_10
Встановлено, що дія іонізуючого випромінювання у дозі 30 сГр призводить до активації NO-синтазного шляху синтезу оксиду нітрогена та нагроадження його стабільних метаболітів і 3'-нітротирозин-модифікованих протеїнів у лейкоцитах периферичної крові та корковому шарі нирки щурів. Введення опроміненим тваринам концентрату природного поліфенольного комплексу з червоного виноградного вина сприяло збереженню активності NO-синтази на рівні контрольних значень. Виявлено, що вміст протеїнів, модифікованих нітруванням за залишками тирозину, знижувався у ранній пострадіаційний період як у лейкоцитах, так і у клітинах коркового шару нирки за впливу досліджуваного концентрату. Отже, експериментально підтверджено здатність концентрату поліфенольного комплексу з виноградного вина коригувати негативні зміни системи L-аргінін/NO і, таким чином, пригнічувати розвиток нітративного стресу, індукованого малими дозами іонізуючого випромінювання.
Попередній перегляд:   Завантажити - 854.344 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Hertsyk D. Yu. 
Corrective effect of red wine concentrate enriched with natural complex of polyphenols on activity of antioxidant defense enzymes in cardiac muscle under experimental diabetes mellitus [Електронний ресурс] / D. Yu. Hertsyk, M. V. Sabadashka, L. V. Kaprelyants, N. O. Sybirna // Біологічні студії. - 2021. - Т. 15, № 1. - С. 37-48. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2021_15_1_6
Цукровий діабет (ЦД) супроводжується оксидативно-нітративним стресом, який виникає не лише у результаті посилення утворення активних форм оксигену та нітрогену за умов цієї патології, але й через порушення діяльності системи антиоксидантного захисту (АОЗ), зокрема, її ензиматичної ланки. Це є причиною змін морфофункціонального стану клітин, органів та організму загалом. Вільні радикали залучені до деструкції клітин підшлункової залози, зокрема, за ЦД 1-го типу, що призводить до ще більшого скорочення інсулінової секреції, погіршення перебігу хвороби та виникнення діабетичних ускладнень. До ускладнень за ЦД належать часто діагностовані серцево-судинні захворювання. Тому перспективним є застосування препаратів, що характеризуються не лише цукрознижувальними властивостями, для нормалізації глікемії за ЦД, але й антиоксидантними властивостями, для нормалізації оксидантно/антиоксидантного балансу за досліджуваної патології. Науковці всього світу приділяють чимало уваги дослідженням речовин із такими властивостями, зокрема природним поліфенольним сполукам (ПФС) винограду, які також характеризуються імуномодулювальними властивостями. У дослідженні використано тканини серцевого м'яза контрольних щурів, контрольних тварин, яким вводили концентрат природного поліфенольного комплексу з виноградного вина, тварин зі стрептозотоцин-індукованим ЦД (СІЦД) і щурів з експериментальним ЦД, яким вводили концентрат виноградного вина, збагачений природним комплексом поліфенолів. Активність каталази, супероксиддисмутази, глутатіонпероксидази та глутатіонредуктази визначали для дослідження коригувального ефекту природного комплексу поліфенолів із червоного виноградного вина на стан ензиматичної ланки системи АОЗ. Установлено нормалізацію активності каталази, супероксиддисмутази та зміну активності ферментів циклу глутатіону при пероральному введенні впродовж 14 днів концентрату ПФС щурам із СІЦД. Отримані результати підтверджують гіпотезу про антиоксидантну дію досліджуваного концентрату та здатність природного комплексу поліфенолів із червоного виноградного вина стати основою нових препаратів, що коригуватимуть діабет-індуковані порушення.
Попередній перегляд:   Завантажити - 2.115 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Spryn K. R. 
Effects of agmatine and red wine concentrate, enriched with polyphenolic compounds, on L-arginine / nitrogen oxide system in the brain of rats with experimental diabetes mellitus [Електронний ресурс] / K. R. Spryn, M. V. Sabadashka, N. O. Sybirna // Біологічні студії. - 2021. - Т. 15, № 2. - С. 25-34. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2021_15_2_5
Цукровий діабет (ЦД) - це хронічне ендокринне метаболічне захворювання з абсолютною або відносною недостатністю інсуліну, що супроводжується порушенням обміну речовин. Ендогенний біоамін агматин може бути використаний як основа нових протидіабетичних препаратів, оскільки він зумовлює вивільнення деяких пептидних гормонів (зокрема, інсулін), а також може конкурентно інгібувати NO-синтазу а, отже, регулювати утворення NO. Природні поліфеноли - потенційні багатофункціональні агенти, що знижують ризик діабету й ускладнень діабету. Мета дослідження - оцінити вплив агматину та концентрату червоного виноградного вина, збагаченого природним поліфенольним комплексом (концентрат поліфенольного комплексу), на активність NO-синтази, вміст стабільних метаболітів оксиду нітрогену (II) за експериментального ЦД. Дослідження проведено на білих безпородних щурах-самцях лінії Wistar. ЦД індукували одноразовим внутрішньоочеревинним введенням стрептозотоцину. З 14-го дня після індукції діабету тваринам упродовж 14 днів внутрішньом'язово вводили агматин або перорально вводили концентрат поліфенольного комплексу (ПФК). Тварин із усіх дослідних груп декапітували під ефірним наркозом на 28-й день експерименту, зразки негайно заморожували за -70 <^>oC. У мозку тварин визначали активність конститутивних (Ca<^>2+-залежних) та індуцибельної (Ca<^>2+-незалежної) ізоформ NO-cинтази, вміст нітрит-аніонів і нітрат-аніонів. Активність конститутивних та індуцибельної ізоформ NO-синтази підвищувалася в мозку щурів із ЦД у порівнянні з контролем. Як введення агматину, так і введення концентрату червоного вина, збагаченого природним ПФК, спричиняло зниження активності NO-синтази. За ЦД введення агматину сприяло збільшенню вмісту нітритів і нітратів у клітинах мозку у порівнянні з діабетом. Введення концентрату ПФК також сприяє підвищенню рівня нітритів, але не впливає на рівень нітратів. Доведено, що концентрат червоного виноградного вина, збагаченого природним ПФК, чинить сильніший ефект на активність Ca<^>2+-залежних і Ca<^>2+-незалежних ізоформ NO-синтази у головному мозку щурів з експериментальним ЦД, у порівнянні з ефектом агматину.
Попередній перегляд:   Завантажити - 2 Mb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
4.

Nagalievska M. R. 
Open Science and Public Engagement for the dissemination of achievements of life sciences: lessons learned from Ivan Franko National University of Lviv [Електронний ресурс] / M. R. Nagalievska, M. V. Sabadashka, O. G. Stasyk, N. O. Sybirna // Біологічні студії. - 2022. - Т. 16, № 4. - С. 69-86. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2022_16_4_8
Попередній перегляд:   Завантажити - 4.158 Mb    Зміст випуску     Цитування
5.

Skorobahatko V. 
Diabetes-correcting and antioxidant effects of grape pomace extract rich in natural complex of polyphenols [Електронний ресурс] / V. Skorobahatko, M. Sabadashka, D. Chala, N. Sybirna // Біологічні студії. - 2023. - Т. 17, № 4. - С. 51-62. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/bist_2023_17_4_6
Попередній перегляд:   Завантажити - 2.479 Mb    Зміст випуску     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського